02 november 2015

MENTAL MODELLING

The ability to travel without actually leaving your chair.

A photographic image can turn a piece of paper into an illusion, a moment, a feeling, an experience.

Feedback loop.

Hoe de fotograaf de wereld ziet => hoe de fotograaf wil dat we de wereld zien => hoe we uit eindelijk de wereld ziet in zijn foto.

Vivian Maier.
Door de timing en perspectief/hoek van deze foto is deze situatie humoristisch gemaakt, en zo dus ook de foto.

De Japanse kunstenaar maakt foto's van alledaagse *saaie* dingen. De manier hoe hij het fotografeert laat ons nog een keer naar de de kleuren, de patronen en de schoonheid in het ordinaire kijken.

Door maar een gedeelte van de persoon(en) te laten zien krijgen de aanwezige metonymia meer symbolische waarde; zoals bv. de door getrapte cowboy laarzen, de versleten demin jas en de mini-van. Zo krijgen we een heel duidelijk beeld van de band, Death Valley, zonder ze eigenlijk helemaal te zien.
Nick Sullivan - uit de ongoing serie Double Takes.
Door oude foto's voor de zelfde plek te houden en dit vast te leggen, vertelt Sullivan een verhaal. Of dit bewust is of dat het meer als een gimmick bedoeld is van zijn kant is me niet bekend, maar voor mij, persoonlijk, creëren deze twee elementen - oud en nieuw op de zelfde plek, tot één gemaakt - een sterke mentale laag. Dit omdat het het nostalgisch maakt, omdat ik moet denken aan de tijd die tussen deze twee foto's zit, en wat er allemaal intussen gebeurd is in de wereld, en ook waar de kinderen nu zijn. Zijn ze dood? Ook vind ik dat er een bepaalde punctum [Roland Barthes] in zit, omdat de oorspronkelijke foto, kinderen op staat laat zien op een manier wat we anno 2015 niet zo snel zullen zien - en om dus even dramatisch af te sluiten; het laat me denken dat the age of innocense is over.
De kunstenaar creëert miniature scenes uit alledaagse objecten. Dit laat ons anders kijken naar deze 'gewone' objecten, wat we normaal gebruiken zonder er verder over na te denken. En foto zoals deze laat ons dus, door de ogen van de kunstenaar, onse fantasie gebruiken.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar